Er du i forhold med en psykopat/narcissist?

Et forhold med en psykopat eller en narcissist ligner INTET andet forhold, du nogensinde har været i!

Det har elementer af ALT, hvad du nogensinde troede et forhold kunne indeholde og dine følelser svinger ofte mellem at være helt op under skyerne og helt nede i kælderen.

Et forhold til en psykopat/narcissist kan være både stormende forelskelse, fysisk begær, stolthed, lykkefølelse, opslugende nærvær – men desværre er det også ekstrem vrede, had, utroskab, løgn, svigt på svigt, manipulation, nedgørelse osv.

Måske står du midt i det?

Måske er du bare i tvivl?

Måske håber du, at det nok går over med tiden?

Måske tænker du, at det er dig, der er noget galt med?

Hvis du er i et forhold med en psykopat er det IKKE dig, der er noget galt med og det går desværre IKKE over med tiden.

25 tegn på, at du er sammen med en psykopat.

(For nemheds skyld, bruger jeg udtrykket ”ham”, men en psykopat/narcissist kan lige så godt være en kvinde.)

1.    Du blev stormende forelsket

– alt gik rygende stærkt. Han tog dig med storm og VILLE bare have dig. Du blev næsten forpustet de første måneder, fordi han overøsede dig med komplimenter. Der gik kun kort tid før, du var hans eneste ene; han ville flytte sammen og aldrig leve uden dig…..

2.    Han ændrede sig..

..og nu er han ekstremt egoistisk og tænker altid kun på sig selv og sine egne behov. Når du påpeger det, så slår han det hen og siger, at det er DIG, der er krævende.

3.    Han sætter dig op på en piedestal det ene øjeblik og kritiserer dig det næste

Det er en konstant rutsjebane at være i. Du føler dig lykkelig, når han elsker dig og bundulykkelig, når han det næste øjeblik ignorerer dig, kritiserer dig, ikke taler til dig, ikke vil have sex med dig, ikke lytter til dig eller hvad det er han gør, som piller dig ned og gør dig så ked af det.

4.    Han nægter at påtage sig skylden for fejl eller ting, han har gjort

Lige meget hvor åbenlyst det er. Det er ALDRIG HAM og ALTID DIG, der har skylden. Ligegyldigt hvor meget du kan bevise, at du har ret eller at han handler uretfærdigt, så siger han ikke undskyld. (Eller kun hvis der er en fordel ved det!)

5.    Han lyver eller fordrejer sandheden

Det er umuligt at finde ud af, hvad der er sandt og hvad der er forkert. Jo mere du er sammen med ham, jo mere oplever du, at der slet ikke er sammenhæng i det, han siger. Det er, som om han tror, at han har ret til bare at konstruere sin egen version af virkeligheden. Det er mega frustrerende, for han nægter at indse, at han lyver – han tror nemlig selv på det!

6.    Han har rod i sin økonomi – og det påvirker din økonomi.

Han har svært ved styre sit pengeforbrug. Han bruger flere penge, end han har, og laver ofte impulsindkøb. Han er ikke bange for at tage chancer og kan måske godt lide at spille eller investere i nye projekter. Du kan mærke, at jeres forhold også belaster din økonomi. Han bruger dine penge eller får dig til at betale for ham og hans forbrug.

7.    Han kan ikke tåle, at du kritiserer ham…

…så kan han eksplodere af vrede eller true med at gå eller forlade dig. Derfor lærer han heller ikke af sine fejl, for han vil slet ikke høre om dem.

8.    Du græder mere, end du nogensinde har gjort før

De mange frustrationer fører til, at du ofte er ked af det. Han gider ikke se på, at du græder, eller også vender han situationen om, så det pludselig er ham, det er synd for. Nogle psykopater/narcissister blomstrer op, når deres kæreste er ked af det, og bliver søde og forstående – når du har det skidt!

9.    Du føler dig utryg og er bange for at miste jeres forhold

Det er som om, du aldrig rigtig er sikker på, at du har ham. Lige meget hvor meget han siger, at han elsker dig, så er der en konstant utryghed, der gør dig usikker. Måske har han rent faktisk forladt dig eller været dig utro flere gange – det ville ligne en psykopat.

10.  Han er ude af stand til at sætte sig ind i dine behov

Når han gør noget for dig eller køber noget til dig, så er det altid det, HAN synes, du har behov for og noget, HAN kan lide. Hvis du påpeger, at det ikke var det, du havde ønsket dig, så siger han, at du er utaknemmelig.

11.  Du kan ikke stole på ham

Han siger ét og gør noget andet. ”Jeg lover ikke at gøre det igen”, siger psykopaten/narcissisten. Tre dage efter gør han det igen – for tiende gang!! Husk: Stol aldrig på hvad en psykopat/narcissist siger, bedøm ham/hende ud fra mønstrene i hans/hendes handlinger.

12.  Du diskuterer ofte med ham…

…og føler, at du er nødt til at forklare ham om helt almindelige ting. Hvorfor jeres børn reagerer som de gør, at det ikke er fair, at han ikke vil med til familiefødselsdag, at man ikke kan tale sådan om andre mennesker, at I andre også kunne tænke jer at bestemme noget, at han også skal hjælpe til, at han er nød til at lytte på hvad andre siger, spørger til andre osv. Du føler dig til tider som ”mor/far” for et barn i trodsalderen, der ikke gider høre efter!

13.  Dit selvværd er forsvundet

I begyndelsen af jeres forhold fik han dig til at føle dig som noget helt særligt, men efterhånden oplever du, at det er sværere og sværere at gøre ham tilfreds. Det er lige meget hvad du gør, så er det ligesom bare ikke godt nok. Han sammenligner dig med andre, eller roser andre og får dig til at føle dig mindre værd. Måden, han ind imellem taler til dig på, ignorerer dig, underkender dine holdninger eller sender dig et iskoldt blik, gør dig usikker på dig selv. Usikkerheden påvirker dit selvværd, der langsomt forsvinder

14.  Det eneste sted du synes, at han tilgodeser dine behov, er når I har sex

– og det er fordi, det også er HANS behov. Sex bliver det eneste sted, hvor du føler, at du får ham tilbage, som du forelskede dig i. I virkeligheden har han bare gjort dig følelsesmæssig afhængig af sex for at få al den sex, han vil have. Nogle psykopater/narcissister gør det lige modsat; de bruger sex til at dominere dig og få præcis det, de vil have – uden hensyn til dig overhovedet. Eller fryser dig ude ved slet ikke at ville have sex med dig.

15.  Han får dig til at gøre ting, du ikke har lyst til

Uden at du opdager det, flytter han gradvis dine grænser. Du har mange gange troet, I har lavet en aftale og så bryder han den. Du har flere gange forsøgt at sige fra, men han bliver ved. Du har forsøgt at forklare ham, hvorfor du ikke bryder dig om noget. Han siger, han forstår, men gør det alligevel. Du orker ikke at kæmpe, for det har du gjort 100 gange og det hjælper ikke – han gør det alligevel.

16.  Han kan blive vanvittigt vred…

……og kan splitte det hele ad. Når han bliver så vred, kommer han helt ud af kontrol, måske bliver han ligefrem voldelig eller truende. Du bliver angst, utryg og bange for at sige fra og holde på det, du godt ved, er det rigtige.

17.  Han har flere forliste forhold bag sig…

…og eks-kæresterne spøger på én eller anden måde stadig i kulissen. Han fortæller enten hvor sindssyge de var eller hvor fantastiske de var, og begge dele gør dig utryg. Måske fortæller han ligefrem, at de stadig er forelskede i ham og opsøger ham. Måske kører han retssager mod dem, er i statsamtet, har fået et tilhold eller er uvenner med dem. Han forklarer det med, at eks’en er syg i hovedet. Han roser dig for, at du er helt anderledes!

18.  Han fordrejer alt, hvad du siger

Det er som om, han bare ikke kan forstå dét, du forsøger at fortælle ham. Du er ved at blive vanvittig: ”Hvorfor kan du ikke bare høre, hvad det er, jeg siger!?” Men han hører altid kun det, HAN vil høre!”

19.  Du ser ikke dine venner og familie så meget, som du plejer

Psykopaten/narcissisten kræver næsten al din opmærksomhed og tilstedeværelse. Han lægger beslag på din tid og på én eller anden måde, så orker du heller ikke rigtig at være sammen med andre mennesker så meget mere. Du er ofte træt og føler ikke, du har så meget energi (den tager han nemlig fuldstændig fra dig ved at være så krævende og behovssøgende).

20.  Han bryder sig ikke om dine venner og familie

Han kritiserer i det hele taget alle mennesker og særligt dem, du holder af. Han laver ligesom bare altid: ”find fem fejl” på dine yndlingspersoner. Det gør ondt og du bliver ked af det.

21.  Han keder sig hurtigt…

…og har brug for, at der sker noget hele tiden. Han bliver lynhurtigt rastløs og irriteret og kan blive direkte ubehagelig at være sammen med, hvis du beder ham gøre noget, han ikke gider.

22.  Han spiller dig ud mod andre mennesker

Han er en sand mester i at spille dig eller andre ud mod hinanden. På den måde får han dig til at stole på ham, og blive usikker på andre. Gør I ikke, som han ønsker, bliver han ond, laver løgne, spreder rygter, spiller folk ud i mod hinanden og kan være ganske modbydelig – både på hans arbejdsplads og i familien eller vennekredsen.

23.  Han søger konstant opmærksomhed

Han vil være i centrum og sørger altid for at gøre noget, der får ham til at være det. Har han narcissistiske træk, så vil han gå meget op i sit (og dit) udseende: I skal være perfekt klædt på, køre i den rigtige bil, bo det rigtige sted, omgås de rigtige mennesker. Han elsker at indtage et rum ved at vise sin magt, klogskab, farlighed, morsomhed, festlighed eller hvad det er, der gør, at han får opmærksomhed og bliver set som den særlige uovervindelig person, som han føler, at han er. Du er en del af hans ”påklædning” og skal enten være perfekt – eller usynlig!

24.  Han fremprovokerer jalousi – og siger det er din skyld

Han sætter dig i situationer, hvor han er ekstrem flirtende overfor andre kvinder eller omtaler dem på måder, der gør dig jaloux. Når du påtaler det, siger han, at det er dig, der har et problem; du er syg i hovedet eller sygelig jaloux.

25.  Han er arrogant…

…og du synes til tider, at det kan være pinligt at have ham med steder, hvor der er personer, som han ikke gider værdige et blik. Han kan bedst lide at være sammen med mennesker, der er betydningsfulde eller mennesker, der ser op til ham. Og sådanne selskab kan han være både sød og meget imødekommende.

 

Psykopatfri handler om at blive FRI, men hvis du ikke vil ud af dit forhold, så bliv FRI til at se, hvad det er for et forhold du er i – så du kan forstå, at det IKKE er dig, der er årsagen til de vanskeligheder I har!

Hvis du er i i tvivl, så søg professionel hjælp til at beslutte om du skal blive i dit forhold, eller om du skal ud af det.

Professionel hjælp kan også give dig selvværdet igen, lære dig at komme oven på igen, at sige fra, at få glæden tilbage, og/eller at komme af med stress, angst eller depression.

Søg hjælp til præcis det, der er DIT problem!

» Læs om mine behandlingstilbud her

» Læs også: ”Sådan bliver du psykopat-fri – 10 trin til vejen ud”