Kategori 3: psykopat

Din besvarelse giver et resultat på mellem 61-80 point.

Dit resultat af testen er dermed: du er i relation med en psykopat.

Kære du

Psykopat er for mange mennesker et af de mørkeste ord de kender og for de fleste, er det omgivet med frygt, ubehag, væmmelse og ofte direkte afsky. Ofte sættes der lighedstegn mellem psykopat og morder eller psykopat og voldsmand. Mange bruger også psykopat som et skældsord. Derfor giver det for de færreste mennesker, slet ikke mening at sætte dette ord på én, de holder af. Det virker fuldstændigt forkert at skulle kalde sin kæreste, mand, kone, far, bror, søster, ven, veninde eller mor – for psykopat! Hvem gør det? Det er da ondt! Og dermed for de fleste helt ubærligt og umenneskeligt.

Det har jeg den dybeste respekt for. Jeg synes heller ikke, at vi skal kalde nogle mennesker for et ord som er associeret med afsky og væmmelse.

På den anden side, så ved jeg, at vi har et problem, hvis vi undlader. Problemet er, at du og mange andre er i relation med en person, der har en side i sig, der præcis er så mørk, at det ind imellem netop fremkalder væmmelse og frygt i dig. Du og jeg ved, at der findes et menneske, der indeholder et mørke, som mange af vi andre ikke kan finde i os selv. Et mørke, som nogle dage kan være godt gemt, men som pludselig og uden varsel kan lukkes ud og som er fyldt med egoisme, hårdhed, vrede, løgne, magtfuldhed, fordømmelse, had mm.

Du har mødt dette mørke mange gange – du ved det findes. Det gør jeg også, for jeg har også mødt det og jeg har mødt mange mennesker, der ligesom du, er i tæt relation til et sådanne menneske. Derfor ved jeg også med sikkerhed, at der findes mange mennesker, der indeholder dette mørke – i mange forskellige afskygninger og mange forskellige grader. Disse personer har deres ”mørke” side til fælles og det er derfor, at det i sin tid blev besluttet at navngive disse mennesker for psykopater.

Heldigvis ved både du og jeg også, at disse mennesker indeholder meget andet end mørke. De har jo også lyse sider, hvor de kan være både søde, sjove, charmerende, kreative, dygtige, fantasifulde, livlige, og måske endda hjælpsomme. Og netop disse sider gør det så svært at kalde dem psykopat…Fortjener man at blive kaldt psykopat, når man også kan være sød og rar? Nej…….og måske ja……..!

Måske handler det slet ikke om, hvad vi vælger at navngive og kalde dem!?

Måske handler det om, at vi alle, du og jeg, TØR ERKENDE at der findes mennesker iblandt os, hvori der findes et mørke af et sådanne omfang, at det UUNDGÅELIGT påvirker os andre meget negativt.

Når vi erkender det, så opdager vi samtidigt, at der findes nogle mennesker i vores verden, som stiller et langt større krav til os, om at passe på os selv, når vi er i relation med dem.

I relationen med dem, er vi nemlig tvunget til at være meget opmærksomme og varsomme. Vi er nødt til at passe meget nøje på vores grænser. Vi tvinges til at tage ANSVAR og drage OMSORG for os selv og nøje lytte til vores egen indre stemme. Gør vi ikke det – så får denne relation os til at gå til grunde.

Vi går til grunde, fordi det menneske vi er sammen med river os ned, ved at overtage styringen og kontrollen over vores liv. De gør det, fordi de ikke KAN andet. De mangler evnen til at kunne se os andre og dermed til at kunne sætte sig ind i dine behov. Han/hun KAN kun mærke sig selv og sine egne behov. Det gør dem reelt følelsesmæssigt ”handicappet”. Det kan man ikke se på dem og særligt ikke, når deres mere lyse sider er fremtrædende. Det er dog meget tydeligt, når DU har behov for at blive lyttet til, få omsorg eller f.eks i samværet med børn, hvor de har meget svært ved at tilsidesætte egne behov. Dette ”handicap” gør, at han/hun ikke kan mærke en væsentlig forskel mellem dig og en hvilken som helst anden ting. For ham /hende værdisættes et menneske og en ting på samme måde:

Hvis genstanden opfylder hans/hendes behov, så er genstanden værdifuld – ellers er den ubrugelig!

Hvis du opfylder hans/hendes behov, så er du værdifuld – ellers er du ubrugelig.

Der findes ingen mennesker, der trives i en relation, hvor de bliver tingsliggjort og værdsat efter i hvor høj grad de opfylder et andet menneskes behov. Mange bliver med tiden direkte syge af det.

Jeg har mødt mennesker, der helt forsvinder i sådan en relation og ender med at være grundlæggende i tvivl om, hvem de er. De har fuldstændig mistet retningen i deres liv, fordi et andet menneske har taget over i deres liv. De er forsvundet i et andet menneskes mørke……

Jeg har set dette mange gange. Jeg har lyttet til så mange menneskers beretninger om, hvor svært det er, at være i relation med en psykopat.

Derfor er der også noget i mig, der synes, at det er på sin plads at navngive disse personer med et prædikat, der vækker bekymring, gør os opmærksomme og får os til at trække os væk.

På den anden side, så er prædikatet fuldstændig overflødigt med mindre DU handler på det. Med mindre du erkender, at det er sandt: der findes mennesker, der ikke KAN se og mærke andre end sig selv. Disse mennesker er IKKE (kun) mordere eller voldsforbrydere. De ser helt almindelige ud. De har helt almindelige jobs. De bor almindeligt. De har relationer til almindelige mennesker. Men de er ikke almindelige. For INGEN mennesker trives i en tæt relation med dem. Alle der forsøger påvirkes negativt af det – nogen bliver sågar syge af det.

Mit budskab med dette testresultat er derfor IKKE at udstyre dig med et prædikat, som du kan sætte på et andet menneske. Og det håber jeg af hele mit hjerte, at du vil respektere.

Mit budskab er at give dig en invitation til at rette opmærksomheden 100% mod dig selv, fordi:

I min verden er enhver relation med en psykopat en invitation til at drage omsorg for sig selv –  kun på den måde, undgår du at gå til grunde.

Du drager omsorg for dig selv ved at mærke efter om du har det GODT.

Trives jeg?

Er jeg glad?

Har jeg en tilfredsstillende hverdag?

Føler jeg mig værdsat og respekteret?

Har jeg mulighed for at ændre på de ting, jeg ikke trives med?

Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål – så er du ikke i relation med en psykopat. Hvis du svarer nej eller er i tvivl, så håber jeg, at du lige nu, vil sætte et ” hvordan bliver jeg” foran alle spørgsmålene.

For du fortjener et liv hvor du trives, er glad, har en tilfredsstillende hverdag, er værdsat og respekteret og selv kan ændre på de ting, du ikke trives med.

Har du lyst til at læse mere om at være i forhold med en psykopat eller en narcissist, så læs mere her:

Kærlig hilsen Mette